Trainer worden

Heb je al een degelijk technisch niveau en wil je je actief inzetten in je sportclub door les te geven aan jongeren, volwassen sporters of andere doelgroepen op recreatief of zelfs competitief niveau? Wil je ook jongeren begeleiden tijdens wedstrijden? Een degelijke achtergrond/ervaring en de nodige vaardigheden en kennis zijn daarbij een must. Jaarlijks worden verschillende (risico)vechtsportopleidingen georganiseerd door de Vlaamse Trainersschool.

VTS-opleiding risicovechtsporten

Het Risicovechtsportplatform Vlaanderen is nauw betrokken bij de organisatie van de opleiding in de risicovechtsporten.

Voor risicovechtsporten wordt volgende opleiding regelmatig georganiseerd:

 • Initiator risicovechtsporten
 • Instructeur Risicovechtsporten (contactsporten, zelfverdediging, grondvormen) - nieuw in 2023!
 1. Wil je trainer worden en word je minstens 18 jaar in het kalenderjaar dat de cursus start? Neem deel aan de toelatingsproef initiator risicovechtsporten.  

 • Bekijk meer informatie over de toelatingsproef.
 • Bekijk de inhoud van de toelatingsproef.
 • De toelatingsproef 2022 is reeds achter de rug. Van zodra een nieuwe proef op de planning staat, wordt de inschrijving opnieuw geactiveerd. Voor meer informatie kan je contact opnemen via trainer@rvsp.be.
 1. Geslaagd voor de toelatingsproef? Schrijf in voor de initiator risicovechtsporten
 1. Geslaagd voor de initiator risicovechtsporten en ben je al minsten twee jaar actief na het behalen van dit diploma? Bereid je voor op een hoger niveau. Word instructeur risicovechtsporten
 1. Geslaagd voor de toelatingsproef instructeur Risicovechtsporten. Schrijf in voor de modules van de opleidingen instructeur Risicovechtsporten.
 • Surf door naar de website van de Vlaamse Trainersschool voor meer informatie.
 • Meld je aan op VOTAS en schrijf in voor de verschillende modules van zodra de inschrijvingen worden open gesteld.
 • LET OP: de volledige informatie over het opleidingsaanbod zal vanaf 24/11/22 beschikbaar zijn.

VTS-opleidingen andere vechtsporten

Ook voor verschillende andere vechtsporten bestaan er VTS-opleidingen. Meer info over de opleidingen binnen aikido, boksen, judo, ju-jitsu, karate, muaythai/kickboken en taekwondo. Voor deze opleidingen verwijzen we door naar de respectievelijke federaties.

VTS plus

VTS plus heeft een interessant aanbod van kwaliteitsvolle bijscholingen in Vlaanderen. Laat je inspireren door experten en kom meer te weten over verschillende thema's zoals krachttraining, houdingstraining, ethisch en medisch verantwoord sporten en G-sport. Bekijk het aanbod op de VTS plus webpagina.

Andere VTS-opleidingen

Interesse in andere opleidingen? Over alle opleidingen kan je meer gedetailleerde informatie terugvinden op de website van de Vlaamse Trainersschool.